SIDEN ER UNDER OPPDATERING


Vi jobber med å oppgradere siden vår, og den vil derfor være utilgjengelig en liten stund fremover. Vi beklager de ubeleiligheter dette måtte medføre, men vi er straks tilbake!
Torsken kommune

radon_200x133

Slik kan du begrense radon-faren i huset ditt

DEL:
Radon-gass i hus kan være helsefarlig. Nå er Torsken kommune med på en statlig offensiv for å begrense den farlige gassen i bolighus og offentlige bygg.

Apparatet som måler inntrenging av radongass i bolighus, er nå å få tak i hos Senja Lab.
Radon er en gass i berggrunnen som verken kan ses, luktes eller høres. Den eneste måten å finne ut som man har den i boligen, er derfor å måle bequerelnivået i inneluften. Det kan nå gjøres på en billig og enkel måte. Målepakken koster 295 kroner.

radon

Innen 2014 skal alle offentlige bygg og boliger ha målt inntrenging av radongass. Assisterende kommuneoverlege Aslak Hovda Lien i Senjalegen og daglig leder Claus Bergh hos Senja Lab ønsker å være i forkant av dette pålegget. Nå er derfor nødvendig utstyr og kompetanse for å håndtere radonmåling på plass.

For selv om det ikke foreligger pålegg i forhold til private boliger, anbefaler Statens strålevern at radonforekomst måles i alle bygninger der det oppholder seg mennesker.

I private boliger anbefales det å måle:
- hvis det aldri er målt tidligere
- hvis det er mer enn ti år siden sist
- etter store ombygninger

«Statens strålevern anbefaler alle som har oppholdsrom i underetasjer eller i en av de tre laveste etasjene over bakkeplan å måle radonkonsentrasjonen. Radon forekommer i alle slags bygninger, og radonmålinger bør gjennomføres i alle bygninger der mennesker oppholder seg: Boliger, arbeidslokaler, skoler, barnehager og så videre», framgår det av informasjon fra Statens strålevern.

Hvert år dør om lag 300 personer i Norge som følge av lungekreft på grunn av radonstråling. Norge er et av landene som har mest radongass i berggrunnen.

Norske myndigheter har derfor iverksatt tiltak for å få begrenset inntrenging av radon i alle typer bygg. Allerede er det innført pålegg om at alle nye boliger må ha en type radonsperre. I eldre boliger, anbefaler Statens strålevern at det blir gjort tiltak i boliger der radonstrålingen er for sterk i forhold til vedtatte retningslinjer. Dette er imidlertid opp til den enkelte huseier å avgjøre om man ønsker.

Her kan du lese mer om radon:

http://www.nrpa.no/radon

«Alle bygninger bør radonmåles regelmessig og alltid etter ombygninger. Statens strålevern anbefaler alle som har bolig med oppholdsrom i de tre laveste etasjene over bakkeplan, å måle radonkonsentrasjonen i sin bolig. Det bør også foretas radonmåling i alle andre bygninger der mennesker oppholder seg, blant annet skoler og barnehager, arbeidsplasser og offentlige bygg. Husstander som har sin vannforsyning fra borebrønner bør måle radoninnholdet i vannet», heter det i Statens strålevern sine retningslinjer.

Radonmålinger bør ifølge fagmyndighetene utføres som langtidsmålinger i vinterhalvåret med sporfilmmetoden. Tiltaksgrensen er på 100 bequerel per kubikkmeter luft. Overstiger målingene 200 bequerel, er det fare på ferde.

Å måle radonstråling er enkelt. Private aktører har utviklet målepakker med sporfilm som kan sendes direkte til husstanden. I målepakken finnes alt som behøves for å gjennomføre en måling, inkludert frankert svarkonvolutt.

Alt man behøver å gjøre er å plassere ut måleboksen i to måneder samt besvare noen spørsmål om bopelen, og deretter returnere måleboksen til leverandøren. Deretter vil du motta en årsmiddelverdirapport.

Her kan du bestille radonpakke fra Senja Lab:
http://www.landauernordic.no/default.aspx?RID=27089