kulturdepartementet

Orientering om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet til fordeling i 2018

DEL:

Orienteringen gjelder tilskudd av spillemidler til anlegg for idrett og fysisk aktivitet, herunder søknadsordningene for ordinære anlegg og nærmiljøanlegg.
Fra og med 1. oktober kan det søkes om tilskudd til bygging og/eller rehabilitering av anlegg som er åpne for allmenn idrettslig virksomhet. Søknadsskjema vil gjøres tilgjengelig på www.idrettsanlegg.no.

Det gjøres oppmerksom på at skjemaet åpner senere enn foregående år, grunnet overgang til nytt elektronisk søknads- og fagsystem for ordningen.

Alle bestemmelser om tilskudd av spillemidlene til anlegg for idrett og fysisk aktivitet i 2017 er inntatt i vedlagte V-0723 Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet – 2017. Bestemmelsene og annet informasjonsmateriell kan hentes på Kulturdepartementets nettside www.idrettsanlegg.no.
Trykkversjon ettersendes kommuner og fylkeskommuner.
Offentlige etater/virksomheter kan bestille publikasjonene fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon via nettsiden www.publikasjoner.dep.no.


Departementet ønsker med dette å informere om følgende temaer:

  • Søknadsprosedyre
    • Kommunale frister
    • Krav til søker
    • Anleggets plass i kommunal plan og sjekkliste for vurdering av anleggsbehov
    • Rehabilitering av anlegg
    • Idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning av planer
  • Anleggsregisteret
    • Nytt søknadsskjema og fagsystem
    • Årlig oppdatering av registeret
  • Kompetansebasen godeidrettsanlegg.no


Søknadsprosedyre

Kommunale frister
Søknader sendes inn elektronisk i skjema tilgjengelig via nettsiden www.idrettsanlegg.no.
Søknadsskjemaet åpner først 1. oktober. Søknaden blir automatisk sendt kommunen hvor anlegget skal bygges/rehabiliteres. Kommunene fastsetter selv frister for innsending av søknader for søkere i sin kommune. Kommunene skal kontrollere og prioritere søknader, og oversende disse til fylkeskommunen innen 15. januar 2018.
 
Krav til søker
Det er et grunnleggende prinsipp at tilskudd i form av spillemidler ikke skal danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer. For oversikt over hvem som kan søke tilskudd, se V-0732 pkt. 2.2.1 for ordinære anlegg, og pkt. 3.3.1 for nærmiljøanlegg. Søkere må være registrert i Enhetsregisteret og være tildelt et organisasjonsnummer.
 
Anleggets plass i kommunal plan og sjekkliste for vurdering av anleggsbehov
Anlegg det søkes om tilskudd til skal inngå i en vedtatt kommunal plan som omfatter idrett og fysisk aktivitet.
 
Departementet har utarbeidet en sjekkliste for relevante forhold som inngår i vurdering av anleggsbehov i en kommune. Sjekklisten er et tilbud som hjelpemiddel i arbeidet med datainnsamling og medvirkning ved arbeidet med behovsvurderinger. Sjekklisten inngår i bestemmelsene som vedlegg 8.

Rehabilitering av anlegg
Det kan søkes tilskudd om rehabilitering av anlegg etter 20 års brukstid. For idrettsdekker og enkelte andre elementer, samt for alle nærmiljøanlegg, kan det søkes om tilskudd etter 10 års brukstid. For detaljinformasjon om tilskudd til rehabilitering av ordinære anlegg, se V-0732 pkt. 2.4, og for nærmiljøanlegg se pkt. 3.4.1.
 
Nærmere informasjon finnes også i publikasjon V-0977 Rehabilitering/ombygging av eldre idrettsanlegg.
 
Idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning av planer
Planer det søkes om tilskudd til, må ha gjennomgått en vurdering og være gitt en idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning for å sikre at anlegget ivaretar idrettslige behov og gode idrettsfunksjonelle løsninger. Idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning må foreligge før byggearbeidene igangsettes. Det vises til V-0732 pkt. 2.5 med underpunkter. Det vises også til departementets veileder for idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning, publikasjonsnummer V-0985.
 
Departementet har bemyndiget kommunene å foreta den idrettsfunksjonelle forhåndsgodkjenningen av alle anlegg, unntatt svømmeanlegg, kunstisanlegg og nasjonalanlegg. Av kapasitetshensyn anmoder departementet om at idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning av øvrige anlegg kun sendes departementet til behandling i helt nødvendige tilfeller. Det vises videre til at fristen for slik oversendelse – 15. november – må overholdes for at slike saker skal kunne påregnes å bli behandlet i tide.

Anleggsregisteret

Nytt søknadsskjema og fagsystem
Kulturdepartementet og Lotteri- og stiftelsestilsynet utvikler ny søknadsportal og fagsystem for tilskuddsordningene for anlegg. Den nye løsningen for søknadsskjema, fagsystem for saksbehandlere og publikumsportal vil hete Anleggsregisteret.

Nytt søknadsskjema vil være tilgjengelig fra og med 1. oktober 2017 via www.idrettsanlegg.no.

Nytt fagsystem for saksbehandlere i ordningene vil bli tilgjengelig innen søknadsskjemaets lansering. Departementet og/eller Lotteri- og stiftelsestilsynet vil delta på fylkesvise samlinger for kommunene innen lansering av nytt fagsystem, for introduksjon av og innføring i de nye systemene.
 
Årlig oppdatering av registeret
For at tilskuddsordningene skal ivaretas optimalt samt for å tilby forvaltningen og publikum et godt informasjonsgrunnlag er det viktig at kommunene oppdaterer informasjon om anlegg i sin kommune i Anleggsregisteret. Kommunene har frist til 15. februar 2018 for slik oppdatering. Nærmere veiledning vil gis i eget brev høsten 2017.
 
Kompetansebasen godeidrettsanlegg.no
Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT) ved NTNU i Trondheim har med tilskudd fra Kulturdepartementet og Norges idrettsforbund utviklet en webløsning som inneholder informasjon om ulike anleggstyper, forbildeanlegg, planløsinger og andre aktuelle forhold. Det finnes også veiledning og støttefunksjoner for prosjektering og prosjektgjennomføring.
Nettstedet har adresse www.godeidrettsanlegg.no og er åpent for alle.
 
Verktøyet er ment å være en portal for etterspurt kompetansedeling blant prosjekt-/anleggseiere, og til inspirasjon/veiledning for de som skal i gang med nye anleggsprosjekter. Departementet anmoder kommunene og andre anleggseiere om å bidra til arbeidet. Kontaktinformasjon finnes på nettstedet.
 
Med hilsen
Per Kristian Aasmundstad (e.f.)
avdelingsdirektør
 
Daniel Storholthe Kristiansen
rådgiver