Turbeskrivelser - uTiTorsken 2016, ordinære turer

DEL:

RUTEBESKRIVELSER -  Ut i Torsken 2015

FV86 Ballesvika  -  Tolskaret,  225moh

Parkering: Stor avkjørsel ved R86 vis a vis veien til kirkegården.

Følg veien over brua, gå ca 200m fra parkeringa. Der begynner stien. Stien er tørr og fin i begynnelsen, men etter hvert blir det flere våte partier over Ballesvikmyran. Det er lagt ut gangbaner i de våteste områdene.  Ved Ballesvikvatnet står en gapahuk som du må passere. Stien videre fra vatnet går gjennom bjørkeskog og krysser et gammelt ras før den følger ryggen oppover mot Tolvatnet. Ta av fra stien til venstre når du kommer opp, gå over elva og fortsett til høgste punkt på skaret.

Tidsbruk: 1-2 timer en vei.
Vanskegrad: Middels.    NB: Dårlig mobildekning.

Turmålkontakt: Jens Rasmussen, mobil 932 19 828

 

 

 

 

Fv86 Ballesviktunellen- Tolryggen. 320 moh

Parkering:  avkjørsel før tunellåpninga Ballesviktunellen.
Stien starter ved avkjørsel på østsida av tunellen.
Første del av stien ligger på åpen og tørr myr. Den fortsetter opp lia til fjellryggen gjennom spredt bjørkeskog.
Stien gjør en sving inn i den idylliske Toldalen. Her renner en bekk  med kaldt og friskt vann.
Terrenget oppover Tolryggen er tørt og lettgått.
Boksen er plassert i ly av en steinkoloss 320 moh. Her er det fin utsikt og godt å raste.
Vil du ha en lengre tur, kan du fortsette et godt stykke videre oppover Tolryggen.

Dette er en tur som passer godt som kveldstur / midnattsoltur.

Tidsbruk: 1-2t.
Vanskegrad: Lett tur.

Turmålskontakt: Børge P. Eilertsen,  mobil 974 72 766

 

 

 

Kirkegården Ballesvika – Sildevika.

Parkering på veien eller sletta ved kirkegården i Ballesvika.
Ta samme sti som til Reålskaret fra kirkegården mot stranda, skrå til venstre og fortsett til enden av sandstranda. Følg fjæra ca 450m utover til du kommer til en stor stein med en blå merkestein på (stikryss).Herfra fortsetter du videre knapt 500 m utover fjæra og inn på en liten sti øverst på Sildevikøyra. Hele løypa er lettgått og for det meste tørr og fin.
Sildevika er langgrunn med fin sandstrand ved fjære sjø, og er et vasse/bade eldorado for barn. Du finner friskt vann i elva som renner ut der. Et ypperlig turmål med muligheter for allsidige aktiviteter for små og store hele året.  Om sommeren skinner sola døgnet rundt.

Ønsker du en lengre tur, kan du fortsette langs fjæra utover mot Tortenbergneset.

Lengde / tidsbruk: Turen er 1,3 km, og du bruker 25 min en vei.

Vanskegrad: Lett.   Ustabil mobildekning.

Turmålskontakter:  Ingar Hofsøy,  mobil 416 92 073
                       

 

Gryllefjord oppvekstsenter -  Glæret, 380 moh og Middagstinden 542moh

Parkering ved skolen.
Stien starter oppfor skoleplassen og går omtrent 150m  gjennom skogen overfor de nærmeste husene til en åpen lyngrabb.  Følg rabben til du møter stein og et lite berg. Stien dreier til høyre langs kanten av berget, og går så skrått utover.  Siste del av løypa går du bratt opp, først i lyng og så i stein. Oppe på Glæret deler stien seg. Ta til høyre og gå utover mot varden. Der står boksen. Her får du en naturopplevelse og utsikt som rettferdiggjør slitet og hver svettedråpe du måtte ofre for å komme deg opp.

Til Middagstinden følger du ryggen oppover til venstre.  Siste del av stien går i stor stein.

Vær nøye med å følge stien – det er stupbratt ned mot Gryllefjord enkelte steder.
Dette er ikke turen for deg som sliter med høydeskrekk. Du må takle å gå bratt opp og ned, og sette foten ned med omhu når du går i or med noe mosegrodd stein.

Tidsbruk: ca 1 – 1,5 time en vei.

Vanskegrad: Krevende tur som bare må foretas i godt vær.

Turmålkontakt: Bengt Richardsen, mobil 908 24 95

                             

 

 Værnes,Torsken  -  Midtertinden,  623 moh  

Parkering:  Ved svingen på Værnes.

Rutebeskrivelse : Start ved svingen og følg stien til Ravnfløy. Fortsett nordøstover på merka sti langs fjellsida til Dalebakken. Denne delen går i bratt og litt ulendt terreng. Bjørkeskog hele veien. Etter å ha kryssa  ei lita steinor, flater det ut fram til bekken i Dalebakken. Her kan du drikke og fylle vannflaska di, for dette er eneste ”vannhull” på turen. Stien fortsetter i bjørkeskog langs fjellryggen opp mot Saufjellet. Over tregrensa følger du fjellryggen mot den store varden på Saufjellet. Oppe på Saufjellet finner du ei stor paleisk slette. Du går til venstre over sletta og i lyng og stein til Midtertinden.
Opplevelsen blir enda bedre om du  på tilbaketuren følger fjellkanten rundt Saufjellet og får med deg utsikten derfra.

Tidsbruk: 1,5 – 2 timer.

Vanskegrad: Middels til krevende.

Alternativ rute:

Parkering : Avkjørsler på R86, 100 – 150m fra Yttersvingen før Torsken.

Rutebeskrivelse : Denne stien er kortere, men våtere enn stien til Ravnfløy. Start i svingen og følg merka sti omtrent 300m langs den defekte lysløypa mot vest. Stien går i myr, men er kloppet der det er våtest. Se opp for wire ved et par av lysløypestolpene. Ta av til høyre ved skilting til Dalebakken og følg den merka stien over myra og langs bekken oppover Dalebakken (500m). Vel oppe møter du stien i rute 1 og følger den mot Saufjellet og videre til Midtertinden.

Tidsbruk: 1 – 2 timer.

Vanskegrad: Middels.

Utsikt: Flott utsikt i alle retninger med bygdene Torsken og Gryllefjord på hver sin side av fjellet. Mot vest ligger Neverdalen. Her gikk sauene på sommerbeite, og i dalbotnen var det et område uten vegetasjon hvor sauene ofte lå og hvilte. Området ble kalt Karl Johan. Videre vestover ligger Torskøya og flere holmer og øyvær utover mot Andøya. Bak og til venstre for Kvænan i sør ser vi fjellet Luten som skiller seg ut med sin lyse farge og spesielle form.
 

Turmålskontakt: Brith Sørensen,  mobil 482 32 844

 

 

Øvre Ferånna – Klubban,  290 moh

Parkering: På avkjørsel eller i veikanten.
Tydelig og merket sti som etter hvert vil bli natursti / aktivitetssti med  8 – 10  forskjellige poster.
Terrenget er for det meste tørr, tuet lyngmark. Stien går i bjørkeskog vekslende med åpne partier med fine utsiktspunkter. Like forbi Johannessteinen går vi på klopp over Storelva (liten bekk), og følger Storelva  videre oppover nesten til Fv86. Så bøyer stien av mot venstre og går oppover mot Klubban. Like før Festninga på Klubban deler stien seg, og du kan velge hvilken  du vil følge opp til Litjefestninga der boksen står. Går du mot kanten til venstre, har du fin utsikt over Gryllefjorden. Anbefales.

Turen er ca 1,5 km en vei.
Vanskegrad: Lett tur.

Turmålskontakt: Brith Sørensen,  mobil 482 32 844

 

 

Værnes, Torsken – Ravnfløy,  214 moh

Parkering:  Ved svingen på Værnes, eller ved Torsken skole.
Rutebeskrivelse: Start ved svingen på Værnes. Merka  og godt synlig sti hele veien. Stien går over lyng- og bergrabber vekslende med litt fuktige myrpartier.  Åpen bjørkeskog helt til toppen. Ingen tilgang til vann på turen. Boksen med bok og kodebrikke står i ly nord for høgste punkt på Ravnfløy.

Utsikt: Rett under og øst for Ravnfløy ligger Myran. Her henta bygdefolket torv til brensel fram til midten av forrige århundre. Myran var også arena for sport og lek på ski og kjelke vinterstid. Nå er området i ferd med å gro igjen av kratt og skog. Bygda Torsken ligger ved fjorden, og har en utstrekning på 1,5 km. På sørsida av fjorden går en fjordarm inn til Osteren, og her ligger kraftstasjonen som ga kommunen elektrisk strøm allerede i 1936. Rett over fjorden fra Ravnfløy ligger Kongsnes. Her finner vi en gammel kirkegård som var i bruk til utpå 1960 tallet. Mot horisonten i vest ser vi Andøya.

Tidsbruk : 30 -45 min. i rolig gangfart.
Vanskegrad: Lett tur.

Turmålskontakt: Marit Mikalsen,  mobil 976 67 754
 

 

 

Grunnfarnesbotn – Tetinden,  541 moh

 

Ved krysset i Grunnfarnesbotn tar du av til høyre. Parkering ved veienden. Herfra følger du en gammel sti opp mot Storvatnet, tar til venstre og går på sti langs vatnet til omtrent midt på vatnet. Drei av til venstre ved en bekk og ta av oppover lia til du kommer til den gamle telegraflinja. Følg den et stykke før du tar til venstre etter ny merking. Nå blir terrenget tørrere og du følger en sausti som  går gjennom glissen bjørkeskog. Når du nærmer deg tregrensa, veksler terrenget mellom tørre rabber og stein. Holder du deg ut mot kanten, vil du få mange fine utsiktspunkter. Den ruta vi har merka, ligger i fjellsida et lite stykke fra kanten, og følger stedvis gamle saustier.

Tidsbruk: Ca 1,5 -2 timer en vei.

 Vanskegrad: Middels.
 

Alternativ rute: Den gamle ruta fra Kongsnes til Kongsnesskaret og derfra videre til Tetinden er et fint alternativ for dem som vil ta turen den veien. Denne ruta er ikke merket enda. For å komme til Kongsnes må du bruke båt.
 På Kongsnes ligger en gammel kirkegård og rester etter gammel bosetning.


Turmålskontakt:  Weronica Pedersen  mobil 456 04 698
 

 

Kaldfarnes – Strytinden,   459 moh

Ved veienden på Kaldfarnes er det parkeringsmuligheter. Det er en god sti utover mot Strya og også i oppstigninga til selve Strytinden. Tørt og fint område hele veien. Et par tøffe bakker i fjellsida, og ei steinor like før du når toppen.

 

Tidsbruk:Ca 1,5 time en vei.

Vanskegrad: Middels.

 

Opplevelser: Fin panoramautsikt rett ned mot Grunnfarnesbygda og mot sør bebyggelsen rundt Veidmannsfjorden. Mot vest ligger Andfjorden med flere tidligere øyvær og med Andøya og Andenes godt synlig. Sydvestover er sikten fri helt til Vesterålen. Holmenvær var på 1890-tallet et av landets viktigste fiskevær. Her møttes i vinterhalvåret over 1000 fiskere. På det meste lå det 200 fiskebåter og opptil 20 kjøpefartøy i den lille havna der ute. Holmenvær var også ett av de få stedene som hadde tillatelse til å drive russehandel. Ørja hadde si storhetstid så tidlig som på 1300-tallet. Fortsatt mange synlige minner etter aktiviteten her ute i tida 1890 til ca 1920.

 

Turmålskontakt: Eva Pettersen,  mobil 934 98 824

 

 

Veidmannsbotn – Høgtinden,  402moh

Parkering ved ungdomshuset før bebyggelsen i Veidmannsbotn. Følger deretter veien mot vannverket og tar av til venstre ved skogsveien. Man følger denne fram mot elva som kommer fra Innerdalen. Ta av langs merket sti (delvis merket rødt) opp mot Høgtinden.

Tørr og fin fjellrygg mellom Høgtinden (402 moh) og Breitinden (662 moh) hvor det er påvist jernmalm. Framme på Høgtinden er det flott utsikt mot bebyggelsen i Veidmannsfjorden, mot Ørja og Andøya og mot fjella på sørsida av Sifjorden. Like under Høgtinden mot øst ligger Rødbergsvatnet. Alternativ rute tilbake kan være å gå ned til Rødbergsvatnet og følge vannverksveien helt fram til utgangspunktet.
 

Tidsbruk: Ca 1,5 time en vei.

Vanskegrad: Lett til middels.

Turmålskontakt: Emil Olsen,  mobil 415 62 468

 

 

Eidet – Botnhågen,  ca 130 moh

Rett etter Sifjordtunnelen mot Medby finner man parkeringsmuligheter, i første sving i et gammelt grustak. Her følger man en godt synlig sti helt til venstre i grustaket opp mot det indre Botnvatnet. Omtrent på det høyeste punktet svinger man av mot toppen av kollen. Man kan også gå fram til vannkanten og følge merket sti langs begge vatnene og opp mot toppen (anbefales). God utsikt over Medbyområdet med det gamle bygdesenteret Kaldfarnes og Veidemannen. Medby har skole og barnehage for hele søndre Torsken. Her fins også kapell og grendehus. Botnvatnan like under kollen er et yndet utfartssted. Fine rastemuligheter. Ved det vestre (ytste) vatnet har skolen bygd gamme.

Tidsbruk:  Ca ½ time en vei.

Vanskegrad: Lett og tørt terreng.

Turmålskontakt: Emil Olsen, mobil 415 62 468

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

Kvænbukta – Lendepollen.

Start ved veien et lite stykke forbi Kvænbukta før stigninga mot Flakstadtunnelen. Følger rein- og elgsti på et lite platå oppfor fjæra og videre utover langs sørsida av Sifjorden (Skarlandet). Ingen stigninger. Tørt område.

Tidsbruk: Ca 1 time en vei.

Vanskegrad: Lett.

Opplevelser: Flott tur med mange rastemuligheter langs fjæra. Tidligere mye brukt som utfartssted med båt fra Sifjord og Medbyområdet. Særlig fin rasteplass etter ca 15 minutter, ved Skjæret, hvor det også er bademuligheter. Området hele veien utover har flere tuftegrupper 10-15 m.o.h. etter store steinalderhus og etter senere aktivitet med torving.

I Lendepollen et lite tjern som dannes av ei underjordisk elv som kommer fra vatnan oppe i dalen, en fin liten naturlig poll og oppmurte steiner etter tidligere oterjakt. Utsikt mot Kaldfarnes og over Sifjorden og Andfjorden med gamle avfolka øyvær

 

Turmålskontakt: Aina Pedersen, mobil 416 38 301

 

 

 Flakstadvåg – Salberget,  ca. 650 moh

Parkering ved fornminneskilt et stykke før bebyggelsen på Flakstadvåg. Her starter turen på skrå opp mot høyre og mot dalen mellom Salbergene. Målet er Salberget som ligger mot nordøst fra dalen. Forholdsvis tørt og fint område. Et par tunge, men ikke altfor bratte, stigninger.

Flott utsikt mot omkringliggende fjell, som Kvænan, Luten, Grinda og Lomstinden, samt ned mot indre Selfjorden med Klubben og Lomsnes. Også utsikt utover Selfjorden og Andfjorden/Vågsfjorden med flere tidligere øyvær. Flakstadvåg har reiselivsanlegg, matfiskoppdrett og -slakteri, stor sauefarm, butikk, grendehus og kirke. Lomsnes er spesielt kjent for gammel bosetning, hvor den legendariske enka Peroline bodde med sine 12 sønner. 

Tidsbruk:  Ca 1,5 time en vei.

Vanskegrad: Moderat.

 

 Turmålkontakt: Hans Peder Pedersen,  mobil 906 18 018

 

Øvre Kaperdalen – Ytste / 3.Svanfjellet,  898 moh

 

I øvre del av Kaperdalen, like før oppstigninga til Kaperskartunnelen, kommer ei elv ned fra et tjern oppe i lia. Herfra går stien et stykke langs elva og videre opp fjellsida mot toppen.

Tidsbruk: Ca 2 timer, en vei. 

Vanskegrad: Moderat til krevende pga lengde. Tørt og fint terreng.

Opplevelser: På toppen står en linkstasjon. Flott utsikt over store deler av Senja, spesielt mot Svanelvdalen og Kaperdalen. Gjennom Kaperdalen gikk en mye brukt ferdselsvei mellom Sifjord og Tranøybotn. Det ble bygd overnattingsgamme langs ruta, og det var vanlig å overnatte på markesameboplassene i den indre delen av dalen.  Det er mange samiske navn i området.
Sifjordfolket hadde sauene på beite innover Svanhollan. Også Svandalen ble brukt av samene, noe mange samiske navn vitner om. Her var blant annet fast stasjon for reinflokkene og det fins ennå gravsteder og spor etter aktiviteten. Svandalen var ei viktig ferdselsåre mellom ytre og indre Senja for folket fra nordre del av Torsken kommune og fra søndre deler av Berg kommune.

 

Turmålskontakt: Jørgen Pedersen,  mobil 900 38 889

 

 

Bumannsvatnet – Langdalsryggen,  531 moh

 

Parkering ved indre enden av Bumannsvatnet. Man går langs fjellryggen opp mot toppen av Langdalsryggen, også kalt Bumannsheia fra Osternsida. Tørt og fint fjellterreng. Øverst utsikt mot området rundt Store og Lille Osternvatnet og dalen opp mot Skipstinden og Botnvatnet i Gryllefjordbotn. Panoramautsikt mot fjell i alle retninger. Flere samiske navn i området.
 

Tidsbruk: 1 time en vei.

Vanskegrad: Lett.
 

Turmålskontakt: Ove Nygård,  mobil 917 65 352