sifjordsykehjem_140x84

Hjertestarter

DEL:
Torsken kommune har ikke lenger hjertestarter tilgjengelig ved kommunens to sykehjem slik som tidligere. Dette ønsker vi å gjøre kjent for innbyggerne.

Hjertestarter er en transportabel, batteridrevet maskin som betjenes manuelt. Hjertestarteren kalles også defibrillator. Den foretar selv en hjerteanalyse og avgjør om det skal gis elektrisk støt. Rundt 5-6000 mennesker får hjertestans utenfor sykehus i Norge hvert år. Sjansen for å overleve en hjertestans øker betydelig dersom det raskt settes i gang hjerte-lunge-redning (HRL). Hjertestarter gir elektrisk støt til hjertet. Det er den eneste behandlingen som kan få hjertet i gang igjen ved en hjertestans.

Det finnes en hjertestarter på legekontoret i Gryllefjord, samt i alle ambulansene i distriktet. I 1992 fikk Gryllefjord og Sifjord sykehjem penger til hver sin hjertestarter av lottomillionæren Olaf Jensen i Gryllefjord. Opplæring og delegasjon for å kunne bruke hjertestarterne ble gitt til personell på begge sykehjemmene. Nå er imidlertid delegasjonene gått ut, hjertestarterne blitt umoderne og utstyret lagt bort.

Det finnes i dag to hjertestartere i Gryllefjord; en på legekontoret og en i ambulansen. I forbindelse med oppretting av Senjalegen vil det muligens bli kjøpt inn hjertestartere. Det er også under planlegging å gi opplæring til brannmannskapene med plassering av en hjertestarter på brannstasjonene. En ny hjertestarter koster fra 15.500 kroner. Vi ønsker oss hjertestartere som kan plasseres på de to sykehjemmene i kommunen. Finnes det glade givere må de gjerne ta kontakt.  

Anne Kaja Knutsen
enhetsleder