Du er her: Hjem Om Torsken Bygder

Fraflytta steder.

Leikvika og Årberg

DEL:
Leikvika Stedet ligger åpent til mot havet mellom Leikneset og Årbergneset, slik at vind og sjø fra vest slår rett inn mot husene. På grunn av all steinen i fjæra var det nesten håpløst å ta seg i land her for fiskerne når været sto på. Vika er dyp og det fins mange gode fiskeplasser her. Dessuten er det flere gode laksesett her.
Gården hadde også gode vilkår for fedrift. Det var fine slåttmarker og stor og god bumark her. I 1916 ble det bygd skolehus her og telefonstasjonen kom i 1936. Det går gangstier fra Leikvika til nabobygda Årberg, og over et skar til Flakstad.

Det er gjort funn som tyder på at det har vært bosetting her lenge, helt tilbake til yngre steinalder. I morådet er det gjort gravfunn og tuftefunn fra steinalder og jernalder. Leikvika ble fraflyttet rundt 1970, men de fleste husa, skolen og ungdomshuset står fortsatt og minner om et aktivt bygdesamfunn.

Årberg Mellom Leikvika og Flakstad ligger Årberg. Innmarka her er fylt med snaue bergkoller med små jordflekker innimellom. Gården lå høvelig til for hjemmefiske på de gode fiskeplassene i Selfjorden og Svellingshavet. Det er også godt lakseland her, som i gode år sørget for halvparten av kontantinntekta for gårdsfolket. Ute i Selfjordgapet ligger Svellingan, en samling øyer og små holmer. Svellingan var tidligere en viktig stasjon for sommerfisket og da stod det flere rorbuer her.

Årberg var stoppested for lokalbåtene og fikk poståpneri i 1913. Det var også handel og fiskeforretning her på den tida. Ei brygge og noen gamle bygninger står fortsatt på stedet. De fleste opptakene fra filmen "Nattseilere" ble tatt opp her.