Du er her: Hjem Om Torsken Bygder
torsken_140x90

Torsken

DEL:

Kjører man fra Gryllefjord mot sør over Torskenskaret kommer man til bygda og fjorden som kommunen har sitt navn fra. Rett ovafor fiskeværet ligger en fjellformasjon som tidligere lignet litt på en torsk med hode og spor. Nå er deler rast ut. Dette fjellet skal. ifølge tradisjonen, våre opphavet til navnet på bygda og kirkestedet, senere også kommunen.

Den fiskerike fjorden har til alle tider gitt godt levegrunnlag for folket her og trukket mange tilreisende fiskere til stedet. På stedet finner vi nå matfiskoppdrett (laks og ørret), lakseslakteri, fiskebruk som tar mot sild og hvitfisk og isoporkassefabrikk som leverer til et stort område i Midt-Troms.
I Torsken er det ellers oppvekstsenter med grunnskole for 1.- 4. klasse, skolefritidsordning og barnehage i samme bygg, mens de eldste ungene tar turen over skaret til Gryllefjord for å gå de siste årene på barneskolen og ungdomsskolen i Gryllefjord. Bygda har også butikk og grendehus.

Tilreisende kan tilbys overnattingsmuligheter i hyttegrend eller på rorbuanlegg.

Kirka i Torsken har en spesiell historie. Mye tyder på at det først fantes ei fiskarkirke her, reist av bygdefolk og fiskere gang i middelalderen. Senere ble det ført opp ei kirke som sto like utafor nåværende kirkebygg. Denne ble revet og gjenreist i 1784. Her fins mange klenodier fra 1400-tallet og oppover mot vår tid. Presterekka her bestått av mange personligheter som har satt sitt preg på omgivelsene. Mest kjent er kanskje Svend Pellar, som skulle være utdannet i Wittenberg, Ursin, som hadde mange beskrivelser på vers fra den tida han praktiserte, - og ikke minst Ingrid Bjerkås, landets første kvinnelige prest.
torsken   












 
Foto: Michael Renström / topfishing.se