Ballesvika
22. 03. 2006
Ballesvika ligger langs vegen før du kommer til Gryllefjord og er den nordligste bebodde plassen i kommunen. Det er store, åpne myrområder i omgivelsene rundt bebyggelsen. Navnet Ballesvika tror man kan stamme fra det norrøne gudenavnet Balder. Dersom det er tilfelle kan Ballesvika ha vært en samlingsplass for gudedyrking.
Giska (Vikan)
22. 03. 2006
Vikan og Giska Området befinner seg mellom Finnes og Flakstad og er i dag et populært friluftsområde. Inntil 1808 bodde det folk på nordsiden av Giskeelva. Senere ble bosettingen sentrert til området rundt Vikan, som er en gammel boplass.
Homenvær og Ørja
22. 03. 2006
Holmenvær Holmenvær, eller Holmen, som mange sier, er ei gruppe holmer og skjær i havet i Sifjordgapet. Til tross for den karrige og vindutsatte naturen, gror gress og planter frodig i bergkløftene. Dette kommer av gjødsling fra all sjøfuglen som holder til her ute. Kongsnes og Kjerringvika
22. 03. 2006
Kongsnes Gården lå på vestsiden av fjordarmen Osteren og hadde gunstig plassering i forhold til fiske i Torskenfjorden. Av den grunn ble Kongsnes tidlig tatt i bruk som boplass. På 1600-tallet bodde det 7-8 "værmenn" på gården, og det holdt til mange fremmede fiskere her.
Leikvika og Årberg
22. 03. 2006
Leikvika Stedet ligger åpent til mot havet mellom Leikneset og Årbergneset, slik at vind og sjø fra vest slår rett inn mot husene. På grunn av all steinen i fjæra var det nesten håpløst å ta seg i land her for fiskerne når været sto på. Vika er dyp og det fins mange gode fiskeplasser her. Dessuten er det flere gode laksesett her.
Testevik, Sandsvik og Barbogen.
22. 03. 2006
Teistevika er ei stor havbukt like nord for Ballesvika og hadde i perioder forholdsvis stor bosetting, til tross for at her er værhardt og at man hadde vanskelige landingsforhold for fiskerne. Vet ett tilfelle skal de fleste mannfolkene ha omkommet på havet, og det satt igjen 7 enker der.