Veikart

Innsamling av navneforslag for offentlige adresser.

DEL:

På bakgrunn av Forskrift om eiendomsregistrering (matrikkelforskriften) kapittel 12, §§ 49-59 skal Torsken kommune tildele offisielle adresser til bygninger og eiendommer i kommunen. Vi vil med dette rette en forespørsel til privatpersoner, lag og foreninger om å delta med forslag til navn på veiene.

Dette vil gi innbyggerne i Torsken kommune et adressesystem med adressenavn (gatenavn), adressenummer (husnummer) og der tilhørende skilting. Et adressesystem vil lette framkomst for de som ikke er lokalkjente, og sikre en effektiv distribusjon av varer og tjenester. Et tydelig adressesystem kan også være avgjørende i utrykningssammenheng.

Kartverkets dokumentasjon for tildeling og forvaltning av adresser, Adresseveilederen, peker blant annet på at navn på gater bør passe på stedet og at navnene som til sist velges bør være lette å skrive, lese og uttale. Dessuten sier veiledningen at slike adressenavn bør ”bygge på og føre videre den lokale navnetradisjonen”. Historiske navn, eldre stedsnavn eller andre navn som forteller om stedets kulturhistorie vil være navn som kan brukes som utgangspunkt for navngiving.

Første steg mot et offisielt adressesystem er innsamling av forslag til navn. Lag, foreninger og privatpersoner inviteres med dette til å sende inn sine forslag. Forslagene påføres det vedlagte forslagsskjemaet. Det er også mulig å foreslå navn som fordrer alternativ inndeling av veiene ved bruk av vedlagte gråskalakart (alternativ inndeling er alternativ til vårt vedlagte forslag).

Det er kommunen som gjennom vedtak fastsetter offisielle adresser til bygninger og eiendommer jfr. Lov om eigedomsregistrering (matrikkellova) § 21, mens skrivemåten skal følge regelverket i Lov om stadnavn. Før det gjøres endelig vedtak, vil de som berøres av vedtaket få anledning til å uttale seg.

Noen veier er, til tross for lange tradisjoner, for små til å være egnet som bærere av egne adressenavn. Det er likevel ønskelig å kartlegge historiske og nedarvede navn på stikkveier, bakker, stier og lignende for mulig bruk i fremtidige tiltak. Eksempler på slike veier er avtegnet på vedlagte temakart for bygdene Torsken og Gryllefjord, uten at disse er ment å begrense hvilke veier som kan ha historisk kjente navn. Tilsvarende veier med kjente navn er ønskelig å kartlegge også for de øvrige områdene i kommunen.

Vedlagt informasjon og kartmaterialet for adresseprosjektet er også tilgjengelig på kolonialbutikkene i kommunen og ved servicetorget på herredshuset.

Navneforslag bes sendt til Torsken Kommune, v/ Teknisk Etat, 9380 Gryllefjord.

Frist for innsendelse av forslagsettes til 4. mars 2013.

Kart:

Finnes
Flakstadvåg
Grunnfarnes
Gryllefjord
Gryllefjord temakart
Kaldfarnes
Medby
Sifjord
Sifjordbotn
Torsken
Torsken temakart
Vikan
Ballesvika

Dokument:

Oversikt over vedlagte kart.
Skjema navneforslag.

Mer informasjon er tilgjengelig på følgende internettadresser:

Kartverket om adresser: http://www.statkart.no/nor/Matrikkel/Matrikkellov_og_regelverk/Adresse/  
Adresseveileder: http://www.statkart.no/nor/Matrikkel/Matrikkellov_og_regelverk/Adresse/Adresseveileder/ 
Matrikkelforskriften: http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20090626-0864-015.html  
Matrikkellova: http://www.lovdata.no/all/nl-20050617-101.html